Dit is Karin.
Karin heeft borstkanker en krijgt chemo. Het soort chemo waarvan je haren uitvallen. Ze kwam bij mij terecht omdat ze graag foto's wilde van hoe ze nu is. Als herinnering voor zichzelf, maar ook als statement. Dat het ok is om ziek te zijn, chemo te krijgen en kaal te zijn. Dat het niets is om je voor te schamen.
Ze vertelde me dat mensen haar vaak niet durven aankijken terwijl ze met haar praten, als haar hoofd niet bedekt is. Dat ze de aanblik niet aankunnen of -durven.
Er is heel veel aandacht voor kanker en mensen die ermee te maken hebben, en dat is maar goed ook. Zo kunnen er veel middelen naar het levensnoodzakelijke onderzoek gaan, en worden de behandelingen en overlevingskansen
steeds beter.
Maar de rechtstreekse confrontatie met kanker, chemo en de gevolgen daarvan,
zoals het kale hoofd van Karin, dat blijkt vaak nog een ander paar mouwen. Terwijl dat net zo belangrijk is: gezien worden, zoals je bent, met én ondanks de kanker. Echt contact, zonder schrik of schaamte. Omdat die kanker nu eenmaal is wat ze is, en omdat je méér bent dan de ziekte.

Fotografie   Andries Vervaecke
Make-up     bien swAnjee (An Cornelis)
"
Toen ik kanker had en mijn haar uitgevallen was, had ik graag een aandenken aan die moeilijke tijd en wou ik de mensen aantonen dat kaalheid niet iets is om je voor te schamen. Andries stelde mij onmiddellijk op mijn gemak en gaf mij het gevoel een “ster voor een dag” te zijn. De foto's overtreffen wat ik in gedachten had en hebben voor mij een zeer speciale betekenis. Soms ontmoet je de juiste mensen op de juiste tijd en plaats en dat was hier zeker het geval. Een echte aanrader, heel professioneel.
In de zomer van 2020 hing dit portret uit de reeks van Karin aan de muur bij huiskamerrestaurant Pepper&Mint in Borgerhout.
Back to Top